October 1, 2022

Cara Pola Hidup Sehat Agar Awet Muda

Tips Hidup Sehat Supaya Awet Muda

Jenis Makanan Ikan Carp Terbaik dan Cara Membuatnya

3 min read

Daftarikan.com – Gulai merupakan salah satu jenis ikan yang popular di Indonesia. Ramai yang memelihara ikan jenis ini kerana terlalu ramai peminat masakan berasaskan ikan air tawar ini. Sebenarnya terdapat cukup banyak penternak ikan di Indonesia. Adakah anda seorang petani? Jika ya, pastikan anda mengetahui jenis suapan ikan mas yang terbaik. Kerana, makanan menentukan hasil penanaman anda.

Baiklah, berikut akan diterangkan pelbagai jenis makanan kap untuk membesar dengan cepat. Nah, baca artikel sampai habis.

 

Jenis Suapan Alternatif untuk Gulai

 

Selain suapan utama yang boleh dibeli, anda juga boleh menyediakannya dengan jenis suapan alternatif. Jangan sesekali memandang rendah jenis suapan alternatif, kerana suapan ini mempunyai banyak manfaat. Berikut ialah senarai suapan alternatif yang boleh anda gunakan untuk ikan emas:

 

1. Daun betik

 

Betik merupakan salah satu jenis buah yang boleh dijadikan makanan ikan mas organik. Bahagian yang paling sesuai digunakan sebagai makanan alternatif untuk ikan emas ialah daunnya. Daun adalah salah satu jenis ubat semulajadi yang mengandungi komponen tokofenol, flavonoid, dan pelbagai bahan lain yang baik untuk ikan emas.

 

2. Siput

 

Makanan ini mudah didapati di kawasan luar. Siput adalah sumber protein yang baik untuk ikan emas. Kandungan protein boleh mencapai 60%. Kualiti protein adalah serupa dengan tepung ikan. Siput juga bagus sebagai sumber tenaga ikan. Protein sendiri merupakan bahan pembentuk daging sehingga sangat diperlukan dalam penanaman ikan mas.

 

3. Laporan

 

Makanan ini dibiakkan larva lalat. Kaedah pembiakan adalah daripada gabungan ikan kering dan hampas tauhu. Protein daripada makanan ini boleh mencapai 44%. Kandungannya lebih baik daripada pelet yang hanya mengandungi 40% protein.

 

4. Lebihan Tauhu

 

Suapan alternatif jenis ini sedia ada. Anda boleh menemuinya di pasar tradisional. Pulpa tauhu mempunyai kandungan protein antara 33% dan 42%. Manakala kandungan lemak lebih kurang 18% hingga 22%. Untuk hasil terbaik, pastikan anda memilih pulpa tauhu yang disediakan secara tradisional.

 

5. Dedak Padi

 

Untuk jenis makanan ini tidak terdapat di pasaran. Dedak beras adalah hasil sampingan daripada proses mengisar beras menjadi beras. Makanan ini telah lama digunakan sebagai makanan ayam. Selain itu, ia juga boleh diberikan kepada jenis ikan emas. Dedak dedak juga sesuai untuk memberi makan ikan emas di kolam terpal.

Cara Membuat Makanan Ikan Emas

Harga makanan kap berbeza-beza. Walau bagaimanapun, anda juga boleh membuatnya sendiri dengan kos yang rendah tetapi dengan hasil yang optimum. Sebelum membuat, kenal pasti dahulu jenis bahan yang biasa digunakan untuk perkara berikut:

 

Bahan Makanan Ikan Carp Daripada Haiwan

 

1. Cacing tanah

 

2. Belalang

 

3. hampas udang

 

4. Sisa ikan

 

5. Siput

 

6. Ikan bilis

 

7. Ikan busuk

 

8. Siput

 

Bahan-bahan untuk membuat ikan emas daripada tumbuhan

 

1. Ketahui selebihnya

 

2. Kacang soya lain

 

3. Lebihan kelapa

 

4. Dinding pisang

 

5. Daun pisang

 

6. Rumput kering (diperam)

 

7. Daun betik

 

8. Daun ubi kayu

 

9. Daun Lamtoro

 

10 helai daun sente

 

11. Dedak beras

 

Sila pilih satu atau lebih daripada bahan di atas. Seterusnya, sila ikuti cara membuat makanan kap di bawah.

 

1. Sediakan bekas untuk membuat makanan ikan.

 

2. Memperbaiki makanan yang sukar reput, atau diperam menggunakan alat khas. Untuk memusnahkannya, anda juga boleh menggunakan bantuan pisau atau parang.

 

3. Gaul rata bahan makanan ikan.

 

4. Bahan makanan kering basah. Masa pengeringan bermula dari 2 hingga 3 hari. Gunakan matahari untuk mengeringkannya.

 

5. Jika suapan kering, campurkan dengan larutan nutrien dan udara. Untuk kandungan nutrisi, anda boleh menggunakan minuman.

 

6. Setelah langkah di atas selesai, barulah lakukan pemendapan. Caranya ialah meletakkan suapan campuran pada suhu bilik yang optimum. Matlamatnya adalah untuk mempercepatkan proses pengeluaran.

 

7. Sila senyap selama beberapa hari. Selepas itu baru boleh diberi suapan karp.

 

Sekarang itulah jenis suapan karp terbaik lengkap dengan cara membuatnya. Bagaimana, mudah bukan? Memandangkan suapan ialah salah satu komponen kos terbesar, sila kongsi maklumat ini supaya lebih ramai orang mengetahui tentangnya!

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.